Вiзи в США

Типи вiз

 

Віза для ділових і туристичних поїздок (В1 / В2)

Візи до США Віза для ділових і туристичних поїздок B-1 / B-2 призначена для тимчасового перебування в США з діловими цілями (B-1) або туризму, або отримання медичної допомоги (B-2). У більшості випадків, категорії B-1 і B-2 комбінують, видаючи візу B-1 / B-2.

Гостьова віза B-1 / B-2 призначена для короткострокових ділових (B-1) і розважальних (B-2) поїздок в США, а також для поїздок з метою отримання медичної допомоги (B-2). Віза B-1 зазвичай видається особам, які в'їжджають в США, для консультацій з партнерами по бізнесу, відвідування наукових, освітніх, професійних або ділових заходів і конференцій, рішення майново-правових питань, участі в ділових переговорах. Віза B-2 видається для поїздок особистого характеру. Метою такої поїздки може бути туризм, відвідування друзів чи родичів, отримання медичної допомоги та участь в різних заходах некомерційного характеру (групи за інтересами, соціальні, благодійні та ін.).

Оплата: $ 160 консульський збір. Громадяни України можуть отримати одноразову або багаторазову візу з терміном дії до 10-ти років.

Документи: Ви можете взяти на співбесіду будь-які документи, що підтверджують мету поїздки, Ваш зв'язок з Україною, попередні ділові або туристичні поїздки за кордон. Це можуть бути старі паспорти, документи про доходи і власність, а також ділова кореспонденція, яка пояснює Вашу програму перебування.

Студентські візи (F, M)

Віза F призначена для студентів, які були зараховані в коледж чи університет США, приватну загальноосвітню школу, або ж прямують для вивчення англійської мови в рамках відповідних програм. Віза М призначена для студентів, які направляються в США для неакадемічного або професійного навчання.

Віза F-1

Це найбільш поширений тип студентських віз. Віза F-1 видається особам, які бажають пройти академічне навчання в певних освітніх установах США, наприклад в акредитованих коледжах і університетах, приватних середніх школах, або ж зайнятися вивченням англійської мови в рамках відповідних програм. Віза F-1 видається також в тих випадках, коли навчання займає більше 18 годин на тиждень.

Віза M-1

Якщо планується неакадемічне, наприклад професійне, навчання в США, знадобиться віза M-1. Оплата: $ 160 консульський збір. Громадяни України можуть отримати студентські візи на термін не більше 3-х років. Документи: Звертаючись за візою F або M, Ви повинні надати схвалену форму I-20 зі школи або університету. Ви повинні також надати підтвердження оплати збору SEVIS, який можна оплатити онлайн. Крім даних обов'язкових документів, для консула матимуть велике значення Ваші відповіді на питання.

Ви також можете надати фінансові та інші документи, які підтверджують обґрунтованість Вашої заяви на візу, і свідчать про наявність у Вашому розпорядженні доступних коштів, достатніх для оплати навчання, а також підтвердження попередніх ділових або туристичних поїздок за кордон. Це можуть бути старі паспорти, документи про доходи і власність, а також витяг з навчальної відомості про вашу успішності зі шкіл, де Ви навчалися раніше.

Робочі візи (H, L, O, P, Q)

Якщо Ви хочете працювати в США при наявності неіммігрантского статусу, потрібно отримати візу відповідної категорії в залежності від виду виконуваної роботи. Існують різні типи віз для висококваліфікованих фахівців в спеціалізованих областях (Н1В), співробітників, які тимчасово переводяться в підрозділ компаній в США (L), спортсменам, працівникам індустрії розваг (P), особам, які в'їжджають в США для участі в програмах міжнародного культурного обміну ( Q), релігійним діячам (R), особам з видатними здібностями (О). Всі заявники, які звертаються за робочими візами повинні мати відповідну петицію, схвалену Службою Громадянства та Імміграції. Петиція за формою I-129 повинна бути затверджена до подачі заяви на робочу візу в посольство або консульство США.

H-1B (висококваліфіковані фахівці)

Віза H-1B видається особам, які в'їжджають в США для виконання заздалегідь запланованої роботи, що вимагає відповідної спеціалізації. Заявник, який звертається за такою візою, повинен мати вищу освіту (ступінь бакалавра і вище, або еквівалент) за фахом, що відповідає характеру виконуваної роботи. Служба громадянства та імміграції встановлює, чи вимагає пропонована Вам робота високої кваліфікації, і чи можете Ви виконувати відповідну роботу. Роботодавець повинен подати заяву про умови праці в Міністерство праці США. У заяві зазначаються умови укладається з Вами трудового договору.

H-2A (сезонні сільськогосподарські працівники)

Віза H-2A дозволяє роботодавцям в США залучати іноземних осіб на тимчасову роботу в сільському господарстві, для якої відсутня достатня кількість американських працівників. Ви можете отримати візу H-2A, якщо збираєтеся влаштуватися на тимчасову або сезонну роботу в сільському господарстві в США. Роботодавець в США або асоціація сільгоспвиробників США як загальний роботодавець повинні подати щодо Вас петицію про видачу неімміграційної робочої візи (форму I-129).

H-2B (кваліфіковані і некваліфіковані працівники)

Ця віза видається особам, які в'їжджають в США для заміщення тимчасових або сезонних вакансій, для яких відсутня достатня кількість американських працівників. Роботодавець повинен отримати з Міністерства праці США сертифікат, що підтверджує відсутність американських працівників, здатних виконувати роботу, щодо якої подається петиція.

H-3 (стажисти)

Віза H-3 видається особам, які в'їжджають в США для отримання професійної підготовки на робочому місці в будь-якій сфері, за умови, що така підготовка не є післядипломною освітою або професійною підготовкою та триває не більше двох років. Стажування та практична робота може оплачуватися. Віза видається за умови, що планована стажування недоступна в країні постійного проживання і що стажування не буде джерелом продуктивної зайнятості.

H-4 (залежні члени сім'ї)

Якщо у Вас є віза категорії H, Ваші чоловік (жінка) і діти віком до 21 року, які не перебувають у шлюбі, можуть отримати візу H-4, щоб в'їхати в США разом з Вами. Чоловік (жінка) і діти не мають права працювати під час перебування в США.

L-1 (перевід всередині компанії)

Віза L-1 видається співробітникам міжнародних компаній, які тимчасово переводяться в підрозділ головної організації, а також до філії або дочірню організацію даної компанії на території Сполучених Штатів. Міжнародна компанія може бути юридичною особою, зареєстрованою як в США, так і в іншій державі. Віза L-1 видається тільки працівникам, що займають керівні посади, або працівникам, які мають спеціалізованими знаннями, якщо ці працівники переводяться в підрозділ компанії на території США на посади аналогічного рівня (хоча і не обов'язково на ті ж самі посади). Крім цього, для переводу в США необхідно, щоб заявник безперервно працював в підрозділах відповідної міжнародної компанії за межами США не менше одного року протягом останніх трьох років. Заява на візу L-1 подається тільки після того, як підрозділ міжнародної компанії в США отримає петицію, затверджену Службою громадянства та імміграції на індивідуальній або груповій основі.

L-2 (залежні члени сім'ї)

Якщо у Вас є віза категорії L, Ваші чоловік (жінка) і діти віком до 21 року, які не перебувають у шлюбі, можуть отримати похідні візи. Недавні зміни в законодавстві зробили можливим працевлаштування дружини (чоловіка) в США. Для цього чоловік (жінка) який в'їжджає в США по візі L-2, подає заяву за формою I-765 (бланк можна отримати в Службі громадянства та імміграції) та сплачує мито за розгляд заяви. Діти, які в'їжджають по візі L-2, не мають права працювати в США.

O

Візи категорії О видаються особам з видатними здібностями в науці, мистецтві, освіті, бізнесі та спорті, що володіють видатними досягненнями в галузі кінематографу і телевізійного виробництва, а також основним помічникам зазначених осіб.

Р (діячі культури, артисти)

Візи категорії Р видаються деяким спортсменам, артистам і діячам культури, а також основним помічникам зазначених осіб за умови, що вони в'їжджають в США для участі в заходах, що відповідають їхній професійній діяльності.

Q

Візи категорії Q видаються особам, які в'їжджають в США для участі в програмах міжнародного культурного обміну, мета яких - практичне навчання, працевлаштування, залучення приймаючої сторони до історії, культури і традицій країни постійного проживання в'їжджаючего. Спонсор програми повинен подати щодо заявника відповідну петицію, яка повинна бути затверджена Службою громадянства та імміграції. Будь ласка, зверніть увагу, що при заповненні ВашоЇ електронноЇ заяви DS-160, система запросить у Вас номер SEVIS. Вам необхідно внести нулі в цьому полі, так як Вам не потрібна реєстрація SEVIS. Оплата: $ 190 консульський збір. Громадяни України, за деяким винятком, можуть отримати робочу візу на термін, зазначений у їх петиції, але не більше 2 років. Документи: Ви повинні надати номер квитанції, вказаний на Вашій петиції I-129. Також бажано надати консульському працівнику роздруковану копію Вашої петиції. Крім цих документів, для консула матимуть велике значення Ваші відповіді на питання. Ви також можете надати документи, які підтверджують Вашу кваліфікацію для роботи за фахом, що відповідає характеру виконуваної роботи в США. Наприклад, можна надати резюме, листи від роботодавця, і документ про освіту.

Візи для учасників програм обміну (J)

Мета видачі віз для учасників програм обміну - сприяння обміну знаннями та навичками серед фахівців в галузі освіти, культури та науки. У програмах обміну можуть брати участь наступні категорії осіб: студенти будь-якого року навчання; стажисти, які проходять навчання на робочому місці; вчителі шкіл; викладачі вищих навчальних закладів, які в'їжджають в США для здійснення викладацької і дослідницької діяльності у вищих навчальних закладах; наукові співробітники; іноземні громадяни, які в'їжджають в США з метою участі в організованих програмах People-to-people ( «Народ-народу»).

Сполучені Штати вітають іноземних громадян, що в'їжджають в США з метою участі в програмах обміну. Перед подачею заяви на візу учасник програми обміну повинен бути прийнятий в програму обміну з узгодженням його кандидатури уповноваженим спонсором програми. Після прийому в програму освітня установа або спонсор програми надають заявнику всі необхідні документи для подачі заяви на візу для учасників програм обміну.

Мета видачі віз для учасників програм обміну - сприяння обміну знаннями та навичками серед фахівців в галузі освіти, культури та науки. У програмах обміну можуть брати участь наступні категорії осіб: студенти будь-якого року навчання; стажисти, які проходять навчання на робочому місці в організаціях, установах та органах влади; викладачі початкових, середніх і спеціалізованих шкіл; викладачі вищих навчальних закладів, які в'їжджають в США для здійснення викладацької і наукової діяльності у вищих навчальних закладах; наукові співробітники; особи, які проходять Постдипломну підготовку за медичними та суміжними спеціальностями; іноземні громадяни, які в'їжджають в США з метою туризму, ознайомлення, консультування, виконання досліджень, стажування, передачі своїх знань, демонстрації спеціальних знань і навичок або участі в організованих програмах People-to-people ( «Народ-народу»).

Оплата: $ 160 консульський збір. Громадяни України можуть отримати візу учасника програми обміну терміном дії до трьох років.

З заявників, які беруть участь в програмах, що спонсоруються урядом США, не стягується консульський збір. Документи: Ви повинні надати схвалену форму DS-2019, підтвердження оплати збору SEVIS, який можна оплатити онлайн. (З заявників, які беруть участь в програмах, що спонсоруються урядом США, не стягується збір SEVIS). Крім цих документів, для консула матимуть велике значення Ваші відповіді на питання. Ви також можете надати документи, які підтверджують мету поїздки, Ваш зв'язок з Україною, попередні ділові або туристичні поїздки за кордон. Це можуть бути старі паспорти, документи про доходи і власність, а також кореспонденцію, яка пояснює Вашу програму обміну.

Транзитні візи і візи для членів екіпажу (C1 / D)

Транзитна віза (C) необхідна особам, що прямують в інші іноземні держави через територію США і у яких немає діючої B1/В2 візи. Віза для членів екіпажу (D) необхідна членам екіпажу, що обслуговує морське або повітряне судно на території США. Члени екіпажів повітряних і морських суден, які перетинають транзитом повітряний простір або територіальні води Сполучених Штатів, зазвичай отримують комбіновану візу C-1 / D (транзитні пасажири / члени екіпажів).

Транзитні візи (категорії C)

Громадяни іноземних держав, що прямують до іноземних держав з пересадкою на території США або прямують транзитом через територію США, повинні отримати транзитну візу. Винятком є ​​транзитні поїздки осіб, на яких поширюється дія програми безвізового в'їзду, і поїздки громадян держав, з якими у Сполучених Штатів є міждержавна угода про безвізовий в'їзд в США. Якщо пасажир має намір використовувати пересадку для інших цілей, крім транзитного переміщення, наприклад для відвідування друзів або огляду визначних пам'яток, йому необхідно отримати візу відповідної категорії, наприклад B-2.

Члени екіпажів (віза категорії D)

Члени екіпажів морських і повітряних суден, що знаходяться в США, повинні мати візу для членів екіпажів. Члени екіпажів повітряних і морських суден, які перетинають транзитом повітряний простір або територіальні води Сполучених Штатів, зазвичай отримують комбіновану візу C-1 / D (транзитні пасажири / члени екіпажів). У деяких випадках може бути затребувана тільки віза категорії D.

У ряді випадків члени екіпажів морських суден, що курсують в межах зони континентального шельфу, можуть отримати модифіковану візу B-1 замість візи для членів екіпажів.

Члени екіпажів, які в'їжджають в США в неробочий час в проміжках між польотами і круїзами, повинні мати візу B-1 / B-2 для здійснення таких особистих поїздок. Заявники, які звертаються одночасно за візою C-1 / D і B-1 / B-2, сплачують тільки один консульський збір.

Оплата: $ 160 консульський збір. Громадяни України, які є членами екіпажів морських і повітряних суден можуть отримати багаторазову транзитну візу і візу для членів екіпажів морських і повітряних суден з терміном дії до 5-ти років.

Необхідні документи: Якщо Ви звертаєтеся за транзитною візою, то Вам необхідно подати квитки, що підтверджують заплановану Вами поїздку через територію США, а також візи, необхідні для в'їзду в країну призначення. Крім перерахованих вище документів, для консула найбільше значення має те, як Ви відповідаєте на питання. Якщо Ви є членом екіпажу, Вам необхідно подати документи, що підтверджують даний факт, а також наявність міцних зв'язків з Україною. Наприклад, попередні паспорти, робоче посвідчення, лист від роботодавця.

Візи для журналістів і працівників ЗМІ (I)

Ця категорія візи (I) призначена для «представників зарубіжних медіа», таких як репортери, знімальні групи, редактори, а також особи схожих професій, які в'їжджають в США з метою здійснення своєї професійної діяльності. Фотографам даний тип візи не потрібен - достатньо наявності B1 візи, за умови, що їх діяльність на території США не оплачується. Візи для працівників ЗМІ (I) - це імміграційні візи, призначені для тимчасових поїздок в США співробітників іноземних засобів масової інформації для здійснення професійної діяльності, якщо такі співробітники постійно працюють за межами США. Відповідно до імміграційного законодавства, Сполучені Штати застосовують ряд процедур і стягують збори, які аналогічні політиці видачі віз в державі заявника (принцип взаємності). Процедури надання віз співробітникам іноземних засобів масової інформації залежать від привілеїв і обмежень, які застосовуються відповідною державою щодо співробітників американських засобів масової інформації.

Оплата: $ 160 консульський збір.

Необхідні документи: Вам необхідно надати лист від вашого роботодавця, в якому повинні бути вказані Ваше ім'я, посаду, вказати мету і тривалість поїздки в США. Крім вищевказаного документа, для консула найбільше значення має те, як Ви відповідаєте на питання, а не документи, які надаєте. Однак, Ви можете надати будь-які документи, що допомагають продемонструвати на співбесіді мету Вашої поїздки, наявність міцних зв'язків з Україною, а також підтвердження Ваших ділових і туристичних поїздок в інші країни. Наприклад, попередні паспорти, документи про дохід і власності, копії Ваших минулих робіт.

Domestic Employee Visa (B1, A3, G5)

Дана категорія візи призначена для домашнього обслуговуючого персоналу (що включає в себе кухарів, дворецьких, шоферів, покоївок і нянь), які супроводжують або прямують до США до свого роботодавця. Якщо роботодавець - дипломат (A1 / A2), то домашній працівник повинен звертатися за візою А3. Якщо роботодавець - співробітник міжнародної організації і є власником візи G, то домашній працівник повинен звертатися за візою G5. Якщо роботодавець - американський громадянин або є власником іншої неімміграційної візи, то працівник повинен звертатися за візою B1.

У ряді випадків особисті помічники і домашні працівники, які супроводжують свого роботодавця або прямують до свого роботодавця в США, можуть отримати візу B-1. До домашніх працівників належать, наприклад, кухарі, дворецькі, водії, покоївки, камердинери, лакеї, няні, помічниці по господарству, помічниці матерів, садівники і оплачувані компаньйони.

Особи, які супроводжують свого роботодавця або прямують до свого роботодавця, який є дипломатичним працівником або державним службовцям, в ряді випадків можуть отримати візу А-3 або G-5 в залежності від категорії візи роботодавця.

Оплата: Заявники на A3 і G5 не повинні оплачувати жоден з зборів. Заявники на B1 візу оплачують $ 160 консульський збір. Громадяни України можуть отримати одноразову або багаторазову візу B1 з терміном дії до 5-ти років.

Документи: Вам необхідно надати копію візи Вашого роботодавця (або, якщо він громадянин США, копію його паспорта), робочий контракт на період поїздки, який повинен відповідати спеціальним вимогам. Вам необхідно надати підписану копію цього контракту на англійській мові і, якщо Ви не говорите по-англійськи, підписану копію російською. Крім вищевказаних документів, для проводить співбесіду консула найбільше значення має те, як Ви відповідаєте на питання, а не документи, які надаєте. Однак, Ви можете надати будь-які документи, що допомагають продемонструвати на співбесіді мету Вашої поїздки, підтвердити те, що Ви відповідаєте даному типу візи, а також наявність міцних зв'язків з Україною. Наприклад, попередні паспорти або лист від вашого роботодавця.